te We zien veel cliënten bij opstarten van de beweging de adem inhouden, de beweging die dan vervolgens gemaakt wordt is dan vaak pijnlijk.
Probeer vanaf nu het lichaam als een grote PVC buis te zien; de onderkant sluit je af door de bekkenbodem, de bovenkant door een vlies op hoogte van de ogen en oren (het Tentorium Cerebellum).

In het midden van die buis zit het middenrif (diafragma), rondom, wat maakt dat je een buik hebt en een bovenstuk, de longen.
Het middenrif is een koelpelvormige spier, bij inademen plat deze af waardoor je lucht de longen inzuigt. Bij uitademen komt ze weer omhoog en gaat de lucht er weer uit.
Bij de adem inhouden heeft de top van deze koepel zich circa 5 cm naar beneden verplaatst; hieronder zit de maag, de lever, de milt, etc. Om deze organen op te vangen span je beneden de bekkenbodem aan, voor de buikspieren en aan de achterkant de rugspieren.

Het effect hiervan is een compressie op de buik; bij vrouwen is deze druk circa 900 kg, bij mannen meer dan 1.000 kg.
Zodra je dus een beweging opstart (als bv het oppakken van een pen), heb je op het moment van vasthouden van het inademen een Skippybal in je buik van 900 kg druk. Alles tussen bekkenbodem (stuit, schaam en zitbeenderen) en middenrif (11e borstwervel) zit dan direct op slot.

Om toch te kunnen bewegen zal het lichaam compenseren in de heupen en in de bovenrug.

Per saldo zal zo per dag uren worden bewogen zonder ademen met het middenrif; op deze momenten zal je, om niet te stikken, moeten compenseren door beide schouders te heffen en met een aantal halsspieren (oa de m.scaleni) de beide eerste ribben heffen en ademen met de longtoppen.

Zodra er compressie is op de buik door deze skippybal druk, kan het (veneuse)bloed wat uit de benen terug wil komen in de onderbuik er niet in; er ontstaat een stuwing waardoor op termijn zaken als spataderen (varices) kunnen ontstaan. Ook zal direct de darm beweging plat liggen en obstipatie kunnen ontstaan.
Dit net verkeerd om ademen is onderweg een keer ontstaan; vaak tijdens een val, ongeluk of na een operatie. De pijn die het bewegen dan doet maakt dat er een soort bewegingsangst ontstaat die maakt dat je dan maar zo min mogelijk beweegt en de adem hierbij gaat inhouden.
Het is een soort software probleem wat er in een week of twee wel weer is uit te oefenen.

Probeer vanaf nu iedere opstart van de beweging te maken terwijl je zachtjes uitblaast, blijf dit doen tot de beweging is afgemaakt. Om die reden maken veel sporters geluid op het moment van de maximale inspanning; ze zijn er dan zeker van niet de adem in te houden.
De drukken zijn nu onder en boven het middenrif volstrekt normal, zonder Skippybal!
Er zal niet gecompenseerd te hoeven worden.